Gamla Grebbestad i våra hjärtan

Bild som illustrerar objektet
Bild som illustrerar objektet

Med utställningen vill vi visa hur det var i Grebbestad på mormors och morfars tid. Vi visar ett urval kopior av foton som föreningen har fått till sitt arkiv.
De äldsta bilderna är från slutet av 1800-talet och de flesta är från tiden mellan 1920 och 1950.

Många foton är tagna av Ivar Lind, Rune Greby och flera andra privatpersoner.

Vi hoppas att du kommer att ha glädje av utställningen. Kanske kommer du att känna igen olika miljöer och personer.

Till höger på denna sida kan du bläddra bland utställningens olika teman.

Varje bild finns möjlighet att förstora med hjälp av förstorningsglaset. Vill du öka förstorningen ytterligare, klicka på bilden så kommer du till bildens detaljinformation med förstorningsmöjligheter. 

Go´tur!

Bild som illustrerar objektet
 

Välkommen!
Vi hoppas att du kommer att ha glädje av denna utställning. Kanske kommer du att känna igen olika miljöer och personer. Till höger på denna sida kan du bläddra bland utställningens olika teman.

Med utställningen vill vi visa hur det var i Grebbestad på mormors och morfars tid. Vi visar ett urval kopior av foton som föreningen har fått till sitt arkiv.

Många foton är tagna av Ivar Lind, Rune Greby och flera andra privatpersoner.

De äldsta bilderna är från slutet av 1800-talet och de flesta är från tiden mellan 1920 och 1950.


Förstora bilderna

  • Du kan förstora bilderna med hjälp av förstorningsglaset på varje bild. 
  • Om du klickar direkt på bilden, kommer du till bildens detaljinformation med ytterligare förstorningsmöjligheter. 

Panoramafoton över Grebbestad, sedda från Svinnäs.

  • Du kan förstora bilderna med hjälp av förstorningsglaset på varje bild. 
  • Om du klickar direkt på bilden, kommer du till bildens detaljinformation med ytterligare förstorningsmöjligheter. 

Innehåll saknas

Hamnen 

De stora sillperioderna under 1650-1680 och 1747-1809 var orsaken till att många personer flyttade till fiskelägena för att få arbete. Grebbestad kom att växa betydligt både när det gäller befolkning, bebyggelse och näringsliv. 1760 fanns 89 invånare i samhället. 

År 1815 var Grebbestad en marknadsplats i Norrvikens fögderi och säkerligen kom många marknadsbesökare med båt.

Störst utveckling av Grebbestad skedde mellan åren 1840 och 1910.

År 1870-talet kom disponent Edvard Nilsson till Grebbestad och byggde upp en fiskeindustri (där sjöbodslängan ligger idag). Här saltades det sill som lades i trätunnor och makrill röktes.
  Byggnaderna brann ner 1900. Disponent E. Nilsson byggde en ny konservindustri vid Böstebo. (I dag Grebys restaurang och hotell och ligger vid Grebbestadbryggan). De nya byggnaderna stod klara 1901.

De flesta arbetsplatserna hade med fiske och sjöfart att göra: t.ex. fraktfart med boskap, havre, sten, tegel och timmer som skeppades ut i världen.

I Grebbestad uppfördes många olika byggnader, sjöbodar, bryggor, stora magasin och andra lagerbyggnader. Bostadshusen kom att ligga allt tätare in på varandra.

Vid Stöbergets fot fanns i början på 1900-talet fiskelådstillverkning och stenhuggeri. Ångbåten Norrviken hade en egen brygga. För de mer djupgående ångbåtarna som gick i passagerartrafik mellan Göteborg och Kristiania (Oslo), fanns en särskild ångbåtsbrygga.

1911 fick Grebbestad sin första buss i linjetrafik och det byggdes ett garage till denna vid torget. Busstrafiken gick bara i några år.

Under 1930-talet byggdes hamnen om. Man byggde en stenkaj längs hela sjösidan. Den kom att heta Hamngatan, men i folkmun kallas den bara för Kajen.

T-piren tillkom vid samma tid. Den har alltid haft en viktig funktion, hemmahamn för fiskebåtarna, tilläggningsplats för sommargästernas båtar, fiskeplats för barn. Den är fortfarande en trevlig plats att träffas på och prata bort en liten stund. Har man tur kan man köpa färska räkor direkt från båtarna.

001153 - Utsikt från Härlidsberget över den gamla bebyggelsen och inloppet.

Utsikt från Härlidsberget över den gamla bebyggelsen och inloppet.

001144 - Utsikt från Stöberget, över T-piren, kajen och in mot Sältan.

Utsikt från Stöberget, över T-piren, kajen och in mot Sältan.

001146 - Lastning av sill vid ångbåtsbryggan.

Lastning av sill vid ångbåtsbryggan.

001089 - Hamnarbetare

Hamnarbetslag. Mannen som sitter längst till vänster är Torsten Aronsson, Bockehusets siste hyresgäst.

001145 - T-piren med fiskebåtar.

T-piren med fiskebåtar.


001148 - Köpman Sixten Åhlunds passbåt i Grebbestads hamn.

Köpman Sixten Åhlunds passbåt i Grebbestads hamn.

001147 - Vårutrustning av båtar på Sältan.

Vårutrustning av båtar på Sältan.

001143 - Infrusna båtar inne vid Sältan, idag Hamnplan, januari 1950.

Infrusna båtar inne vid Sältan, idag Hamnplan, januari 1950.

 

001076 - Vy från Härlidsberget

Utsikt från Härlidsberget över den gamla bebyggelsen och inloppet.

001078 - Vy över Grebbestad

Utsikt över Grebbestad från Stöberget, några år in på 1900-talets början.

001079 - Nedre Långgatan

Nedre Långgatan med tornhuset som byggdes 1892.

001077 - Övre Långgatan

Bebyggelse längs Övre Långgatan.

001080 - Nedre Långgatan

Utsikt över bebyggelsen längs Nedre Långgatan, mot kyrkan. Juni 1950.

001081 - Rotundan, Gästis

Rotundan till ”Gästis” byggdes på 1930-talet i den moderna funkisstilen.

Bebyggelsen


Den första bebyggelsen var mycket enkel. Det var strandsittarna, folk som kom med båt och slog sig ner på bergen och stränderna och byggde upp enkla övernattningsställen.  

Efter hand blev byggnaderna mer permanenta för att till slut bli enkla hus. Enligt skriftliga källor fanns det, är 1610, 16 invånare. Strandsittarna betalade inte något arrende eller hyra för marken till Grebybönderna som ansåg att det var deras mark. Det kom att bli många konflikter.

Med de stora sillperioderna 1650-80 och 1747-1809 ökade befolkningen. År 1760 hade den ökat till 89 personer. Det behövdes folk till arbetena med sillen.

År 1849 beslutades i Svea Hovrätt att Grebbestad var kronostrand. Men den mångåriga fejden mellan Grebybönderna och strandsittarna var inte slut i verkligheten. Det fastställdes aldrig någon klar gräns mellan Greby och kronostranden. Det är först 1909 som tomterna börjar fastställas och mätas upp. Då var invånarantalet högre än 1 200 personer.

Den största utvecklingen av Grebbestad skedde under åren 1840-1910.

Byggnaderna uppfördes i knuttimringsteknik, korsvirkesteknik, knotteknik/restvirke och resvirke. Stora magasin byggdes i flera våningar, kaptenshus i två våningar, enkla hus med ett rum och kök.

Den i dag vanligaste bevarade typen är dubbelhuset från 1880-talet till 1930-talet, byggt i två våningar. I bottenvåningen finns ett kök och tre rum kring en murstock med spis, ugn, kakelugnar. Dubbelhusen kan ha timmer i första våningen och resvirke i andra. De är klädda med träpanel med locklister och dekorerade med många snickerier.

På 1920-talet ritade stadsingenjör Albert Lilienberg från Göteborg, en helt ny plan över östra delarna av Grebbestad. Det blev en helt ny trädgårdsstadsdel bestående av 1,5 plansvillor med små trädgårdar. Detta var på modet vid denna tid.

Grebbestads kyrka invigdes 1892. Den är byggd i röd granit med sten ifrån trakten och efter ritningar av arkitekt Adrian Petterson.

Folkhögskolan byggdes 1886. Dess förste rektorn hette Alfred Ahlström.

År 1900 blev Grebbestad municipalsamhälle och år 1929 köping, vilket betydde att lagar och förordningar påverkade Grebbestads bebyggelse.

Butikerna

Grebbestad var känt redan 1816 som marknadsplats i Norrvikens fögderi.

År 1847 infördes näringsfrihet i Sverige. Nu kunde man köpa och sälja varor fritt. Innan hade handeln varit strikt reglerad.

Det blev vanligt att inreda affär i sin egen bostad. Diversehandel var ett uttryck för affärer med blandat innehåll, allt ifrån smör till stövlar och tapeter.

Släkten Thorén-Pehrson dominerade handeln från mitten av 1800-talet och långt in på 1900-talet. De hade flera diversehandelsaffärer. T.ex. kunde man hos Mikael Thorén, Snappegatan, köpa alla slags varor som behövdes i ett lantbruk. Brodern Johan Thorén, Gisslerödsbacken, sålde manufaktur, konfektion, tyger och kortvaror. Ytterligare en broder, T.D. Thorén, hade bosättningsaffär på Övre Långgatan.

De flesta butikerna låg längs Nedre Långgatan och i närliggande områden. Det fanns specialaffärer som bageri, fiskaffär, charkuteri, skeppshandel, mjölkaffär, m.fl. När man skulle handla mjölk fick man ha med sig sin egen mjölkspann och en liten gräddspann om man ville köpa grädde.

Ernst Torvalds järnaffär, senare Sporrongs, Övre Långgatan 2, byggdes i mitten av 1800-talet. Här kunde man köpa sprängämnen om man hade ett speciellt lämplighetsintyg. Försäljningen bokfördes noga. I handelsboden fanns allt att köpa som behövdes i ett hem och i lantbruket. 

Lotten Anderssons manufakturaffär, Nedre Långgatan 7, låg i det idag rödmålade jugendhuset med gröna snickerier. Här fanns allt inom tyger och sybehör.

Grebbestads Kooperativ, låg på Nedre Långgatan 11. Kooperativa låg innan dess i ett privathus, ett trähus, som brann ner 1929.

Ljungbergs pappershandel och fotoaffär, Nedre Långgatan 43, var byggt år 1922. Ett äldre hus stod på tomten tidigare. Både detta hus och grannhuset hade då ingång från gatan och en liten plantering med staket framför huset.

Gustav Hedemyr hade en speceriaffär, Nedre Långgatan 36. På utsidan fanns en varuautomat. Huset är byggt 1892. Thalia och Lennart Hansson hade charkuteri och diversehandel i bottenvåningen i slutet av 1800-talet och många år in på 1900-talet.

Butiken Möbelhörnan, fanns på Nedre Långgatan 40. Huset var byggt i slutet av 1800-talet. Grebbestads första Konsum fanns här i bottenvåningen, innan Möbelhörnan flyttade in. Här har också funnits telegrafstation.

001085 - Sporrongs järnaffär

Ernst Torvalds järnaffär, senare Sporrongs. Övre Långgatan 2. Huset byggdes i mitten på 1800-talet och revs 2013.

001086 - Lotten Anderssons manufakturaffär

Lotten Anderssons manufakturaffär, låg i det röda jugendhuset med gröna snickerier, Nedre Långgatan 7.

001083 - Buss och personer utanför Kooperativa

Buss och personer utanför Kooperativa, Nedre Långgatan 11. Butiken låg tidigare i ett privathus, ett trähus, som brann ner 1929. Fotot är taget 1951.

001084 - Ljungbergs pappershandel och fotoaffär

Ljungbergs pappershandel och fotoaffär, Nedre Långgatan 43, byggdes år 1922.

001082 - Gustav Hedemyrs speceriaffär

Gustav Hedemyrs speceriaffär, med varuautomat på utsidan. Nedre Långgatan 36. Huset är byggt 1892.

001087 - Möbelhörnan

Möbelhörnan, Nedre Långgatan 40. Byggt i slutet på 1800-talet.

001066 - Bockehuset

Bockehusets södra långsida med huvudentré.

001064 - Bockehusets sista hyresgäster

Anders Aronsson, t.v. var den sista hyresgästen i Bockehuset. Bredvid honom står ”Lill-Oskar”.

001065 - Anders Aronsson och hans katt

Anders Aronsson och katten sitter på trappan till ingången från trädgården.

001089 - Hamnarbetare

Hamnarbetslag. Mannen som sitter längst till vänster är Torsten Aronsson, Bockehusets siste hyresgäst.

Bockehuset 

Bockehuset, Länsmansgatan 1, är från år 1960 ett hembygdsmuseum. Sedan några år tillbaka är det Kulturföreningen Gamla Grebbestad som är ansvarig för verksamheten i huset, 

Byggnaden lär vara flyttad från Greby och uppförd på nytt på Länsmansgatan under mitten på 1800-talet. Det är ett knuttimrat hus med panel med locklist utvändigt, rödmålat och har vita fönsterbågar. Det är byggt i en våning, med vind och krypkällare. 

Den första invånaren i Bockehuset, som vi känner till, hette Magnus Andreasson och var 30 år när han flyttade in. Det var 1856 och då var huset troligen nybyggt. 10 år senare gifter sig Magnus med Christina Andreasdotter 37 år, född på Gullholmen. De får två flickor. När Magnus är 50 år, 1876, dör han troligen genom drunkning. Hustrun och barnen bor kvar i tre år, sedan flyttar de till huset som idag är Nedre Långgatan 26.

Under några år är det flera familjer som flyttar in och ut i Bockehuset. Det är först 1880 som en familj Bock som flyttar in. Det är August Theodor Hansson Bock, född den 17 april 1849 och hans hustru Augusta Hansdotter Bock, född den 24 september 1853. De får åtta barn varav två flickor dör.
  År 1891 flyttar August mor, Johanna Kristina Olsdotter Bock, in i huset. Hon dör av ålderdom den 21 oktober 1899. Två år innan dör Augusts hustru Augusta av lungsot 44 år gammal. År 1902 dör dottern Ester Amanda, 7 år, också av lungsot. Flera av barnen flyttar till Amerika. År 1906 när August är 57 år gifter han om sig med Johanna Elg, 49 år, från Otterön. De fick inga barn.

August dör 7 november 1913, 64 år gammal. Lungsoten tar även honom. När man läser bouppteckningen efter honom förstår man att han var välbeställd. Hustrun Johanna Elg Bock blir ny ägare av huset. Hon bor kvar tills hon dör av ålderdom 1932, vid 65 års ålder.
  En syster till Johanna, Augusta Elg, bodde också i huset under åren 1928-1934.
  Familjen Johan Peter Jacobsson flyttade från Bockehuset 1920 till huset som idag ligger på Övre Långgatan 24.

År 1903 gifte sig Augustas dotter Hulda Maria med stenhuggaren Karl Ferdinand Karlsson. De fick mellan åren 1903-1908 en pojke och två flickor i Bockehuset. Under år 1908 flyttade de från Bockehuset till Ulmekärr.

Anders Aronssons son Torsten med familj flyttade in till Bockehuset 1934. Den siste hyresgästen var Anders Aronsson, som tidigare var stenhuggare på Otterön och flyttade in till Bockehuset 1938. Han bodde i Bockehuset fram till sin död 9 april 1960. Därefter blev Bockehuset museum.


001067 - Block

På vinden i Bockehuset finns bl.a. olika sorters block och ankare.

001069 - Pinnkompass

Handgjord pinnkompass.

001068 - Vettar

Handsnidade vettar märkta på undersidan med OPH. Det står för Oskar Persson, Havstensund.

 

001070 - Varmbadhuset

Varmbadhuset på Böstebo byggdes på 1870-talet. Kolorerat vykort.

001073 - Kallbadhus

De två kallbadhusen norr om Ångbåtsbryggan. Ett badhus för män och ett badhus för kvinnor.

001075 - Varmbadhuset

Varmbadhuset på Böstebo sett från sjösidan.

001094 - Varmbadhuset

Varmbadhuset sett från Stöberget. Byggnaden hyste på 1950-talet caféet Terrassen.

001074 - Bad vid Damphällan

Friluftsbad vid Damphällan, mellan Grebbestad och Tanumstrand.

001072 - Kallbadhuset

Kallbadhuset i Rörvik. Det hade olika avdelningar för män och kvinnor. Det revs 1974.

001071 - Walls pensionat

Walls pensionat i korsningen Östra Långgatan-Bryggerigatan.

Badorten 

Sedan mitten av 1800-talet har Grebbestad varit känt för sina läkande bad och mineralrika lera. Redan 1844 inrättade herr Lundblom ett varmbadsrum för medicinska bad. Året efter hade han utökat verksamheten med några rum till. Huset lär ha legat mellan Nordholms Ur och Guld och Korvgrillen vid Torgets östra del. Huset brann ner efter några år. Därefter bildades ett badhusbolag som byggde upp ett varmbadhus troligen på samma plats som tidigare, också detta kom att brinna ner.

På 1870-talet uppfördes ett nytt varmbadhus på Böstebo (Idag vid Grebys restaurang vid Grebbestadbryggan). Till badhuset anlades en badhuspark med musikpaviljong och kiosker. Varmbadhuset byggdes om och till i flera omgångar. Badverksamheten kom att läggas ner på 1950-talet.
  Många olika verksamheter övertog byggnaden, t.ex. en frireligiös söndagsskola. På 1950-talet fanns där ett café som hette Terrassen. Byggnaden revs i samband med iordningställandet av Grebbestadbryggan på 1990-talet.

Några år in på 1900-talet fanns två kallbadhus strax norr om ångbåtsbryggan, ett för kvinnor och ett för män. En kvinna född på 1920-talet kommer ihåg att hon badade där.      
  På 1920-talet byggdes också kallbadhus på Rörviks ägor, även där var det skilda avdelningar för män och kvinnor. Kallbadhuset revs 1974.

En tennisbana anlades bland bergen i Rörvik, nära Metberget (Löppeklövva) som var och fortfarande är en badplats. Simskolor blev populära bland både badgästbarnen och de fastboendes barn.

Grebbestad hade aldrig något särskilt societetshus som Strömstad och Fjällbacka hade. Men den gamla Gästgivaregården var väl så bra. Speciellt på 1930-talet när ”Gästis” blev utbyggd med Rotundan, i samband med att stenkajen utmed sjökanten byggdes. 

Badortslivet medförde möjligheter till extrainkomster för Grebbestadborna. De flyttade ner i källarvåningen och hyrde ut den ordinarie bostaden till sommargäster. Flera pensionat inrättades där man hade matgäster och ibland även rum att hyra ut, t.ex. Walls Pensionat och Fjordens Pensionat.

Badgästerna började att bada friluftsbad; man badade direkt i det salta vattnet och badplatser iordningställdes med hopptorn och trampoliner.
  Fiskare körde med egna båtar badgäster ut till bl.a. Ragnhildskär på Otterön. Folke Benjaminsson var nog den skeppare som körde flest badgäster.
  På 1960-talet blev det bli modernt med bilsemester med tältning. Grebbestads Camping öppnades 1956 av köpmannen och kommunalpolitikern Adolf Tretom.


001152 - Tennisbanan i Rörvik. Till höger syns Kallbadhuset.

Tennisbanan i Rörvik. Till höger syns Kallbadhuset.

001151 - Matsalen i ”Gästis” Rotunda.

Matsalen i ”Gästis” Rotunda.

001149 - Utflykt med båt till Ragnhildskär.

Utflykt med båt till Ragnhildskär.

000737 - Råsjöllördag

Råsjöllördagen i oktober 1952 stod tre damer i en kiosk och sålde lotter.

Nöjen

Det fanns många sätt att roa sig i Grebbestad i vilken ålder man än var. Att leka på gator och gårdar var givet för barn i skolåldern. Därefter var båten och havet ett självklart nöje.
  Vintertid var det spark, kälke, skidor och skridskor som gällde. Lycklig var den som fick åka släde efter häst! Något trevligare är svårt att tänka sig!

Gästgivaregården (Gästis), var ett populärt ställe att träffas på. Att äta en bit mat och dricka snaps och öl var det många som uppskattade. När utbyggnaden Rotundan byggdes blev det populärt att äta i fin matsal och sedan dansa där.

På ”Gästis” fanns också en biograf som först visade stumfilm, där en av systrarna Richthofen, som bodde i Grebbestad, spelade piano till filmen. Gästis revs 1984.

Ibland kom resande teatersällskap som spelade pjäser i Holmbergska huset, där Zackrissons vattenfabrik låg en gång, bredvid Polisstationen, Nedre Långgatan 2. I dag är Holmbergska huset, rivet sedan många år.
  Många av Grebbestadborna var engagerade i teaterstycken som spelades upp på Gästis. På Folkhögskolan uppfördes genom åren många olika pjäser av eleverna där.

Midsommardagen kunde firas med båtutflykt till det populära Otterön. Det var också möjligt att dansa på dansbanan mellan parken och kajen.

På Badortens dag, den andra lördagen i juli, har man sedan 1922 varje år haft karnevalståg, musik och sång i parker och på torg. Ballongförsäljarna som även sålde leksaker var ett spännande inslag för barnen. 

Råsjöllördagen, (Rå dig själv), som infaller sista lördagen i oktober, har en lång tradition. Det var då pigor och drängar kunde byta arbetsgivare och i samband med det och fick lite ledighet. Var man inte upptagen av flyttbestyr, kunde man roa sig i byn.

Föreningen Nytta och Nöje köpte 1899 mark i närheten av kyrkan av Charlotta Johansson. Området fick namnet Charlottenlund och blev snart en mycket uppskattad park dit Grebbestadsborna gick med sina picknickkorgar. Här har kända artister spelat och sjungit i många, många år. Dansbanan har byggts om, till och ut, i takt med tiden. Här har många vänskapsband knutits.

Föreningslivet utvecklades och för fotbollsintresserade fanns och finns fortfarande ett mycket stort intresse. Siljevi blev platsen för Grebbestads IF och fotbollspelandet efter att de spelat på grusplaner på olika ställen, t.ex. Hagavallen i Gissleröd. 

BJK – Bohuslänska Jaktklubben som bildades 1913 finns fortfarande för dem som älskar båtar och sjösport. BJK håller till på Vadskär. 


001093 - Finklädd flicka

Birgitta Gustavsson står finklädd utanför Ivar Linds hus. Juni 1950.

001091 - Ung skidåkare

Göte Hugosson åker skidor. Februari 1948.

000316 - Badortens dag

Blomsterflickan Kerstin Lind på Badortens dag 1947.

000684 - Två barn på en hemmagjord trähäst.

Två barn på en hemmagjord trähäst.

001090 - Badortens dag

Pojkar på Badortens dag. Juli 1955.

001150 - Här roar sig ungdomar med paddling i masonitbåtar.

Här roar sig ungdomar med paddling i masonitbåtar.

001092 - Pojke i lådbil.

Liten pojke i hemmagjord lådbil.

 

001139 - Flygfoto över konservfabriken, 1949.

Flygfoto över konservfabriken, 1949.

001140 - Konservfabriken sedd från havet. Till vänster kan man se varmbadhuset.

Konservfabriken sedd från havet.
Till vänster kan man se varmbadhuset.

001142 - Kryddmästare Gunnar Pålsson kokar lake, 1960-tal.

Kryddmästare Gunnar Pålsson kokar lake,
1960-tal.

001124 - De manliga arbetarna på konservfabriken, 1926.
De manliga arbetarna på konservfabriken, 1926.
001123 - Arbeterskorna på konservfabriken i sina nya förkläden, 1926.

Arbeterskorna på konservfabriken i sina nya förkläden, 1926.

Konservfabriken

Efter att den första konservfabriken i Grebbestad hade brunnit ner 1900, byggde disponent Edvard Nilsson snabbt upp en ny konservindustri vid Böstebo, snett emot Badhusparken. 1901 var nya konservfabriken Fyrtornet klar.

Vägen till ”Konserven” var länge provisorisk och när det var högvatten gick vattnet långt upp mot Stöberget. Konservarbeterskan Stina Hansson har berättat att det kunde vara svårt att ta sig hem om kvällarna. De unga kvinnorna fick kavla upp kjolarna och vada. De äldsta konservarbeterskorna fick lyftas i dragkärror och dras hem av de unga. Ibland var det så illa att de fick räddas med båt.

I början skulle konservarbeterskorna ha med sig egen kniv som skulle vara kort och skarp samt eget förkläde. Arbetsmiljön var urusel. Det var blött, dragigt och kallt. Kvinnorna satt på fasta pallar utan ryggstöd längs ett stort långt bord och fileade fisken. Det var lätt att skära sig på de vassa knivarna. När det hände fick man se till att ha egna trasor att binda om. Ofta ville inte såren läka. Saltet, som användes, frätte så att såren blev större. Ibland blev det varbildning och blodförgiftning.

En dag 1926 kom den kvinnliga disponenten med skyddsombudet tillika riksdagskvinnan Kerstin Hesselgren på besök. Hesselgren ville se hur arbeterskorna hade det på arbetet. När hon fick se vad de använde som förkläden, gamla säckar och egenhändigt gjorda förkläden, blev hon upprörd. Samma år såg hon till att kvinnorna fick ordentliga förkläden som var avsedda för arbetet. Kvinnorna var så lyckliga att de lät fotografera sig allihop iklädda sina nya förkläden.

Männen arbetade med att göra konservburkar i plåt, koka inläggningslagen, efter hemligt recept, så klart! De skötte själva konserverandet.
  Man producerade förutom Grebbestadsanjovis, fiskbullar, rökt makrill i olja, inkokt makrill på burk, fina rensade räkor i lådor, rensad mussla, kokt tonfisk i burk, rensade havskräftor i burk och finskuren lax från Kanada inlagd i olja. Grebbestadsansjovisen var skarpsill som lades direkt i burk och kryddades med lag direkt i burken. Än i dag ses Grebbestadsanjovisen i sin rosa burk i butikshyllorna.

Männen packade burkar och såg till att de beställda varorna kom dit de skulle. C:a 5 miljoner konserver producerades årligen.

När konservarbetarna kom tillbaka från semestern 1956, kunde de flytta in i en ny anläggning i tegel, med alldeles nya moderna lokaler. Konservfabriken i Grebbestad lades ner 1973, då verksamheten flyttades till Kungshamn.


Text till ovanstående bild
Arbeterskorna i sina nya förkläden, 1926
Stående längst bak, från vänster:
Hanna Henriksson, Anna Benggren, ”Bente Hanna på Hagen”, Ester Kjellgren, Stina Hansson, Elvira Stenkvist, Karin Utberg, Elsa Sandberg, Klara Westersund.

Raden nedanför, från vänster:
Amelie Hansson, Augusta Palle, Ebba Gabrielsson, Magda Stang, Signe Eliasson, Astrid Eliasson, Signe Johansson, Elin Benggren, Hanna Mattson, Hilma Månsson, Birgitta Gyllander.

Raden nedanför, från vänster:
Gerda Björk, Vanja Schultz, Hildur Eliasson, Ingrid Johansson, Margit Börjesson, Eva Johansson ”Eva på Mangeln”, Agda Gadd.

Raden längst fram, sittande från vänster:
Hulda Eliasson, Mina Andersson, Hanna Johansson, Oleana (Lejon) Karlsson, Emma Olsson, Bernhardina Sahlberg, Emma Mattsson, Emma Kristensson, Maria Holm.

Stående: Disponent Alma Nilsson. Källa: Hans Hedenklev, Grebbestad 1986.


001135 - Konservarbeterskan Mina Hellman, mamma till konservarbeterskan
Gerd Hellman. 1960-tal.

Konservarbeterskan Mina Hellman, mamma till konservarbeterskan
Gerd Hellman. 1960-tal.

001141 - Konservarbeterskan Gerd Hellman, dotter till konservarbeterskan Mina Hellman. 1960-tal.

Konservarbeterskan Gerd Hellman, dotter till konservarbeterskan Mina Hellman. 1960-tal.

001134 - Stina Hansson, konservarbeterska

Stina Hansson, konservarbeterska.

 

Persongalleri

Här visas ett litet urval av personer som bott och verkat i Grebbestad. Vi har försökt att få med så många yrken som möjligt.


001136 - Viktor Greby, köpman, skribent

Viktor Greby,
köpman, skribent.

001138 - Otto Greby, köpman

Otto Greby,
köpman.

001137 - Johan Thorén, köpman

Johan Thorén,
köpman.

001116 - Ludvig Johansson, köpman
Ludvig Johansson,
köpman
001112 - Karin Asplund, bageriägare

Karin Asplund,
bageriägare.

001102 - Bernhard Karlsson

Johan Bernhard Karlsson,
snickare.

001106 - Evert Wounsch, fastighetsägare

Evert Wounsch,
fastighetsägare på Wounschgården.

001114 - Sven och Kerstin Greby

Sven Greby, tryckeriägare och
hustrun Kerstin Greby, banktjänsteman.

001101 - Annie Busck

Annie Busck, telegrafförestånderska.
Startade Majblommans barnhem.

001103 - Bertil Oskarsson

Bertil Oskarsson,
renhållningsarbetare. Hästen hette Pojken.

001104 - Bror Pagander, diversearbetare

Bror Pagander,
diversearbetare, kallades också ”Piku”.

001105 - Gösta Elg och Pål Karlsson

Gösta Elg, snickare och lagerarbetare på Andelsfisk.
Pål Karlsson, fiskare.

001111 - Ivar Vineberg, tulltjänsteman, badbåtsskeppare

Ivar Vineberg,
tulltjänsteman, badbåtsskeppare.

001109 - Irene Landin, tygaffärsbiträde
Irene Landin,
tygaffärsbiträde.
001110 - Ivar Lind, snickare och fotograf

Ivar Lind, snickare och fotograf, var en mångsysslare, alltid redo med sin kamera.

001113 - Karin Eliasson, ägare av Walls pensionat

Karin Eliasson, ägare av Walls pensionat.

001115 - Einar ”Lill-Einar” Andersson, renhållningsarbetare

Einar ”Lill-Einar” Andersson,
renhållningsarbetare.

001117 - Maria Brudin, gästgiveriägare

Maria Brudin,
gästgiveriägare.

001118 - Marie Elg, hemmafiskare och fårklippare

Marie Elg,
hemmafiskare och fårklippare.

001119 - Mina Pagander, baderska

Mina Pagander,
baderska.

001120 - Olof Tell, droskägare

Olof Tell,
droskägare.

001121 - Tre herrar i skärmmössa.

A.T. Gavén, tulltjänsteman, hamnkapten,
sitter i mitten.

001122 - Konfirmander utanför Grebbestads kyrka, troligen 1939 eller 1940

Konfirmander utanför Grebbestads kyrka, troligen 1939 eller 1940.

001126 - Sven Nilsson, polisman

Sven Nilsson,
polisman.

001130 - Severin Karlsson, klädbutiksinnehavare

Severin Karlsson,
klädbutiksinnehavare.

001131 - Valerius Larsson, skräddare

Valerius Larsson,
skräddare.

001133 - Thorborg Karlsson, finsömmerska

Thorborg Karlsson,
finsömmerska.

001134 - Stina Hansson, konservarbeterska
Stina Hansson,
konservarbeterska
001107 - Folke Benjaminsson, fiskare, badbåtsskeppare

Folke Benjaminsson, fiskare, badbåtsskeppare,
Under många år fraktade Folke badgäster till och från Ragnhildsskär på Otterön.

001132 - Valdemar Hanesson, rektor på Folkhögskolan, omgiven av elever.

Valdemar Hansson, rektor på Grebbestads Folkhögskola, omgiven av elever.

001129 - Familjen Tretom

Adolf Tretom, köpman, grundare av Grebbestads Camping kommunalpolitiker, hans fru Agnes, telegrafkommissarie samt sonen Bo, bankdirektör, präst.

001125 - Mina Weidich, bokhandelsinnehavare, Agnes Karlsson, barnmorska, Viktoria Johansson, bokhandelsinnehavare

Mina Weidich, bokhandelsinnehavare, Agnes Karlsson, barnmorska, Viktoria Johansson, bokhandelsinnehavare.

001108 - Gustav Hedemyr, köpman med fru Irene och dotter Marianne

Gustav Hedemyr, köpman med fru Irene och dotter Marianne.
Gustav drev under många år speceributik, där idag “Malkolms restaurang” ligger.

001128 - Lars Tärneld med elever

Folkskollärare Lars Tärneld med elever, bildtext nedan.

001127 - Röda Korssystrarna

Röda Korssystrarna, bildtext nedan.


 


Texter till ovanstående bilder

Folkskollärare Lars Tärneld med elever
Längst till höger: Lars Tärneld med cigarett i handen.
Elever stående från vänster: Siv Olsson, Siv Stenberg, Majvor Kjellgren,
Kerstin Johansson, Gunbritt Carlström.

Sittande från vänster:
Kjell, Ebbe Jansson, Erik Johansson.

Röda Korssystrarna
Stående från vänster:
Ester Henriksson, Valborg Eliasson, Emma Magnusson, Hanna Larsson, Annie Busck, Evelin Hessland, Irene Landin, Siv Söderqvist, Viktoria Johansson.

Sittande från vänster:
Josefine Larsson, Anna Johansson, Clarris Karlsson, Inga Jarevall, Agda Johansson, Mina Weidich, Emma Julander, Mina Klätt.

Upphovsman

Kulturföreningen Gamla Grebbestad/Eva Kihlberg/Lilian Heijel

Grupperingar

Objekttyp: Utställning


Källhänvisning

Showing qrtag“Gamla Grebbestad i våra hjärtan”, Kulturföreningen Gamla Grebbestads fotosamling, hämtad 03 maj 2024
https://kgg.kulturhotell.se/exhibits/c49-2/

Nya kommentarer måste godkännas av en administratör innan de eventuellt publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *