Hoppa till huvudinnehåll

Kulturföreningen Gamla Grebbestad

Nöjen

 001152 - Tennisbanan i Rörvik. Till höger syns Kallbadhuset.

Tennisbanan i Rörvik. Till höger syns Kallbadhuset.

 001151 - Matsalen i ”Gästis” Rotunda.

Matsalen i ”Gästis” Rotunda.

 001149 - Utflykt med båt till Ragnhildskär.

Utflykt med båt till Ragnhildskär.

 000737 - Råsjöllördag

Råsjöllördagen i oktober 1952 stod tre damer i en kiosk och sålde lotter.

Nöjen

Det fanns många sätt att roa sig i Grebbestad i vilken ålder man än var. Att leka på gator och gårdar var givet för barn i skolåldern. Därefter var båten och havet ett självklart nöje.
  Vintertid var det spark, kälke, skidor och skridskor som gällde. Lycklig var den som fick åka släde efter häst! Något trevligare är svårt att tänka sig!

Gästgivaregården (Gästis), var ett populärt ställe att träffas på. Att äta en bit mat och dricka snaps och öl var det många som uppskattade. När utbyggnaden Rotundan byggdes blev det populärt att äta i fin matsal och sedan dansa där.

På ”Gästis” fanns också en biograf som först visade stumfilm, där en av systrarna Richthofen, som bodde i Grebbestad, spelade piano till filmen. Gästis revs 1984.

Ibland kom resande teatersällskap som spelade pjäser i Holmbergska huset, där Zackrissons vattenfabrik låg en gång, bredvid Polisstationen, Nedre Långgatan 2. I dag är Holmbergska huset, rivet sedan många år.
  Många av Grebbestadborna var engagerade i teaterstycken som spelades upp på Gästis. På Folkhögskolan uppfördes genom åren många olika pjäser av eleverna där.

Midsommardagen kunde firas med båtutflykt till det populära Otterön. Det var också möjligt att dansa på dansbanan mellan parken och kajen.

På Badortens dag, den andra lördagen i juli, har man sedan 1922 varje år haft karnevalståg, musik och sång i parker och på torg. Ballongförsäljarna som även sålde leksaker var ett spännande inslag för barnen. 

Råsjöllördagen, (Rå dig själv), som infaller sista lördagen i oktober, har en lång tradition. Det var då pigor och drängar kunde byta arbetsgivare och i samband med det och fick lite ledighet. Var man inte upptagen av flyttbestyr, kunde man roa sig i byn.

Föreningen Nytta och Nöje köpte 1899 mark i närheten av kyrkan av Charlotta Johansson. Området fick namnet Charlottenlund och blev snart en mycket uppskattad park dit Grebbestadsborna gick med sina picknickkorgar. Här har kända artister spelat och sjungit i många, många år. Dansbanan har byggts om, till och ut, i takt med tiden. Här har många vänskapsband knutits.

Föreningslivet utvecklades och för fotbollsintresserade fanns och finns fortfarande ett mycket stort intresse. Siljevi blev platsen för Grebbestads IF och fotbollspelandet efter att de spelat på grusplaner på olika ställen, t.ex. Hagavallen i Gissleröd. 

BJK - Bohuslänska Jaktklubben som bildades 1913 finns fortfarande för dem som älskar båtar och sjösport. BJK håller till på Vadskär. 

Hoppa till huvudinnehåll